FEM FRÅGOR TILL: Jeanette Höglund & Nina von Krusenstierna

editKFEM FRÅGOR TILL

Jeanette Höglund och Nina Von Krusenstierna

För tre år sedan, då Socialstyrelsen senast räknade, levde så många som 1800 pensionärer i hemlöshet i Sverige. Pratar man om fattigpensionärer är den siffran betydligt högre: enligt EU uppgick antalet till 300 000 i Sverige år 2019 (Källa). När statens skyddsnät fallerar är dessa personer helt beroende av hjälp från privata initiativ och samhällshjältar. En sådan organisation är Vid Din Sida, som outtröttligt arbetar för att göra skillnad för äldre hemlösa och fattiga pensionärer. De bedriver soppkök två dagar per vecka, året om, och öppnade under 2020 Sveriges första fritidsgård för hemlösa pensionärer. Jeanette Höglund är grundare och initiativtagare till organisationen, och utsågs i januari till Årets Stockholmare för sitt arbete. Nina von Krusenstierna är Vid Din Sidas verksamhetschef, styrelseordförande och Jeanettes parhäst och mentor.
I veckans FEM FRÅGOR TILL får vi lära känna dessa två eldsjälar lite bättre!

Hej Jeanette och Nina!
Hur kommer det sig att Vid Din Sida grundades?
Jeanette svarar: Vid Din Sida grundades på grund av mitt arbete i tunnelbanan. Jag mötte en äldre hemlös man, runt 75 år och inte missbrukare av något slag, som letade i en papperskorg. Det mötet grep tag i mitt hjärta och förändrade mig.

Nina svarar: Jeanette upptäckte målgruppen hemlösa pensionärer i sitt arbete som ordningsvakt i tunnelbanan och på den vägen är det!

I september 2020 öppnade Vid Din Sida ”Gården” i Kärrtorp. Hur kändes det att, utöver soppköket, kunna öppna en plats för äldre att få stöd?

Jeanette svarar: Min dröm från dag ett var en fritidsgård, och det betydde allt. Jag fick rysningar av att drömmen verkligen blev verklig – att se de äldre vara där i trygghet, inte behöva vara hungriga eller rädda, kunna skapa en plats för gemenskap, värme, hopp och glädje! Jag vet också att detta bara är början, drömmar är till för att förverkligas!

Nina svarar: Det kändes helt fantastiskt! Organisationen fick ett ”hjärta” som bas och att utgå ifrån.

Jeanette, du har en stor del av ditt liv arbetat som ordnings- och livvakt, vad har du tagit med dig från den erfarenheten i ditt arbete med Vid Din Sida?

Att jobba som livvakt var inte en så stor del men det var en utmaning och en chans att se vad jag går för. Jag insåg dock efter ett par år att det inte riktigt var min grej – mycket väntande och att jag kände att jag inte riktigt trivdes.

Mitt jobb som ordningsvakt har däremot gjort mig trygg i mig själv, att kunna bemöta människor och framför allt att se människan! Jag har lärt mig att inte döma en person efter dennes skal och att få en chans att skrapa på ytan och se andras livsöden. Det har gett mig styrka och kraft att våga, och framför allt att få hjälpa och skydda.

Vad är ni mest stolta över med Vid Din Sida?
Jeanette svarar: Att vi tillsammans ser hur organisationen växer och hur starka vi blivit, hur vi går igenom stormar, och andra prövningar med rak rygg. Vilket fantastiskt team vi är – vi ser inte något slut på resan än!

Nina svarar: Allt vad vi åstadkommer varje dag. Det syns att vi gör skillnad! Jag är också stolt över att vi växer.

Hur önskar ni att organisationen utvecklas de kommande fem åren?

Jeanette svarar: Att det finns en Vid Din Sida i varje storstad. Drömmen är ett ålderdomshem som alla äldre har råd att bo i och att man inte baserar det enbart på inkomst utan gör plats för de som verkligen behöver. Jag önskar också att vi har blivit så stora att vi verkligen kan göra det bästa för våra äldre.

Nina svarar: Att vi sprider oss till övriga orter i Sverige och att vi växer så att vi verkligen blir en organisation att räkna med i vårt samhälle.

Tack så mycket Jeanette och Nina för att vi fick ställa frågor till er!

Mer om Vid Din Sida

Vill du veta mer om Vid Din Sida, så kan du gå in på organisationens hemsida här, eller följa dem på Instagram!
Lär känna fler inspirerande personer genom att klicka här!