FEM FRÅGOR TILL: Amelia Adamo

editKFEM FRÅGOR TILL

Veckans FEM FRÅGOR TILL har vi ställt till medieprofilen och författaren Amelia Adamo. Amelia har en lång mediekarriär under bältet och är en stor förebild för många kvinnor. Hon ligger bakom flera av våra största livsstilsmagasin, som amelia, Tara och M-magasin. Amelia har tilldelats flera priser, bland annat Stora journalistpriset vid två tillfällen, och Årets hederspris vid Chefsgalan 2017. Dessutom har hon varit sommarvärd i P1 tre gånger, och släppte 2020 boken Kvinnoarvet. Efter att ha kämpat för att kvinnor ska känna stolthet över sina kroppar i hela sitt yrkesverksamma liv är hon nu ambassadör för VagiVital.

Hej Amelia,
Du är definitionen av en powerkvinna och vi är så nyfikna på att få veta lite mer om dig! 
Vi har fem frågor som vi skulle vilja ställa.

Vad skulle du arbetat med om du inte arbetat inom journalistik/media?
– Den förmodligen omöjliga drömmen, eftersom jag inte är någon naturvetenskapare, vore läkare. Det mer rimliga vore något som har med min examen att göra. Jag är beteendevetare och då skulle jag välja något där sociologi – vetenskapen om hur vi lever och varför – ingår. Alltså hur vi socialiseras som människor. 

Du är just nu ambassadör för varumärket VagiVital, hur kommer det sig att du vill vara det? 
– Jag tycker det är mycket angeläget att alla ska ha ett friskt och hälsosamt underliv. Jag vill också gärna påverka framförallt yngre kvinnor att bry sig om sitt underliv och tycka om det.

Vad är du mest stolt över i din karriär? 
– Att jag skapat tre hållbara tidskrifter till kvinnor – och med hållbar menar jag att de fortsätter att finnas. Jag vill också nämna Rosa Bandet, där tidningen amelia var först ut bland medierna att skriva om och driva kampanj för Rosa Bandet för att medvetandegöra bröstcancer. Det är jag stolt över!

Finns det något du önskar att du hade gjort annorlunda, och i så fall vad/varför inte? 
– Ingen är ju tack och lov perfekt och jag har mycket jag skulle vilja göra annorlunda vad gäller mitt privatliv, en av de sakerna är att jag ångrar jag att jag inte var hemma mer under småbarnsåren.

Berätta om något spännande som du ska göra under året! 

– Om inte Rwanda av Coronaskäl stängs i oktober, eller svenskarna hukar under ytterligare en smittovåg så ska jag och mina två söner se bergsgorillorna. Det ska bli så häftigt! 

Tack så mycket för intervjun, Amelia!

Mer Amelia

Läs mer om Amelias bok Kvinnoarvet här och om ambassadörsskapet för Vagivital här.

Foto: Nils Petter Nilsson

Fler FEM FRÅGOR TILL hittar du här!