FEM FRÅGOR TILL: Marie-Louise Marc

editKFEM FRÅGOR TILL

Marie-Louise Marc

Marie-Louise Marc är författaren bakom feel-good-trilogin om Betty Svan, en relationsjournalist som balanserar drömmar och utmaningar både i karriären och kärlekslivet. Vi på editK arbetade med Marie-Louise under lanseringen av hennes debutbok i serien om Betty under 2017, en trilogi som sedan dess blivit en försäljningssuccé. Förra året släppte Marie Louise den fristående romanen ”Juni, juli, halva augusti” som nominerades till Storytels romanpris 2020. I skrivande stund är Marie-Louise även i slutskedet av att bli klar med sin femte roman. Vi vill veta mer om Marie-Louise Marc och hennes författarskap som får veckans FEM FRÅGOR TILL.

Hej Marie-Louise,

1. Hur kommer det sig att du började skriva böcker, och varför blev det just inom feelgood-genren? 

Jag älskar att skriva och har jobbat som journalist hela livet. När jag blev av med jobbet på ELLE i samband med en omorganisation för sju år sedan bestämde jag mig för att våga förverkliga min livsdröm – att skriva en bok. Det blev en trilogi om Betty, journalist på en glamorös modetidning och hennes längtan efter hållbar kärlek. Feelgood har jag älskat sedan långt innan ordet fanns. Jag tycker om hjärta, svärta och ett hoppfullt slut.

2. Vad är din största källa till inspiration?
Människor jag träffar och läser om och deras öden och historier. Livet i sig inspirerar. Särskilt det som är lite svårt. Drabbas jag av en motgång/besvikelse tänker jag ”det här kan jag använda i en kommande bok”. Som när jag miste jobbet, det blev rena guldgruvan att ösa ur.

3. Vi fick äran att lansera ditt författarskap och din första bok Bettys Värld under 2017, hur kändes det som journalist att lämna över rodret till ett team av PR-folk? 
Det var spännande och kul, men ovant att hamna på andra sidan planket och plötsligt vara den som skulle låta sig intervjuas. Jag minns första mötet på EditK:s kontor. Som att slängas in i en virvelvind. Jag hade inte ens ett Instagramkonto och Edit förklarade att det är lika viktigt som god hygien att finnas på sociala medier och jag gapade. Jag är fortfarande djupt tacksam för det strålande PR-jobbet. Har aldrig fått så mycket medial uppmärksamhet som i samband med debutboken. Tror jag var med i varenda tidning.

4. Vi är så nyfikna på ditt senaste bokprojekt, vad kan du avslöja om din femte bok och när kan vi köpa den i handeln?

Den utspelar sig på 50-talet och är inspirerad av en sann historia. Ingrid, 22, jobbar på konditori i Flen och drömmer om att se världen. På en bussresa till Paris träffar hon amerikanen John. De blir omedelbart förälskade och efter ett dygn friar han. Kär och våghalsig tar Ingrid Amerikabåten till New York och en man hon inte känner. Den bygger löst på mina föräldrars kärlekshistoria och hur det går får man läsa i En enkel till Amerika som kommer ut i september.

5. Läsandet och lyssnandet på ljudböcker har ökat under pandemin. Vilken bok har berört dig mest under den här perioden och varför?

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman. Det mest gripande jag läst! Jag skrattade och grät om vartannat. Jag blev så berörd av hennes kantiga person och svårigheter och samtidigt hennes obetvingliga sätt att försöka lösa saker. En helt oemotståndlig bok!

Stort tack Marie-Louise och vi ser fram emot att läsa fler av dina böcker!

Mer Marie-Louise

Vill du veta mer om Marie-Louise och hennes författarskap kan du följa henne på Instagram här. Hennes böcker ges ut av Printz Publishing och du kan hitta dem både som bok och ljudbok på bland annat Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus.

Vill du läsa fler FEM FRÅGOR TILL hittar du det här!