Första barnboken i Sverige skriven och illustrerad med AI

editKKundcase, Okategoriserad

Nicholas Fernholm är den mänskliga hjärnan bakom den nya AI-genererade barnboken Trisse Traktor. Boken författades och illustrerades i sin helhet på två dagar, som tidigare hade tagit veckor eller månader. Detta är ett spännande exempel på AI-teknologins möjligheter att revolutionera hur vi kan effektivisera arbete och kommunikation. editK har fått äran att genomföra PR-arbetet inför boklanseringen av denna framtidsinspirerande boken.

Nicholas Fernholm är författare och prisbelönt föreläsare inom förändringshantering och har tidigare arbetat som robotchef på Karolinska universitetssjukhuset. För att skapa boken Trisse Traktor använde Nicholas AI-modellen ChatGPT-3.5. Han bad den skriva en barnbok med två meningar per sida som skulle lära barnen någonting. Illustrationerna genererades i sin tur av ett annat AI som heter Midjourney, som använder sig av bildigenkänningsteknik för att skapa baserat på text. Boken är inspirerad av en annan skapare som gjorde detta i USA vid årsskiftet.

Nicholas har länge fascinerats av AI och menar att det är viktigare att fokusera på möjligheterna med det än de negativa konsekvenserna. Han menar även att denna bok är ett bevis på hur långt AI-teknologin har utvecklats och hur den kan användas för att skapa nya typer av kreativt arbete.

Vi tycker att det ska bli väldigt spännande att se om Nicholas initiativ är början på ett nytt arbetssätt inom litteraturbranschen. Vi vill tacka Nicholas för förtroendet och ett fint samarbete!

Är du intresserad av boken Trisse Traktor, kika in här.

Vill du läsa och höra mer om Nicholas, Trisse Traktor och hur AI revolutionerar bokbranschen, klicka dig in på länkarna nedan.

Di Digital, Realtid, Dagens Nyheter, Halv tre med Lotta Bromé