Grej of the Days grundare Micke Hermansson till editK

editKFEM FRÅGOR TILL, PR

Micke Hermansson är utbildad lärare, författare till en handfull böcker, föreläsare och skapare av det framgångsrika inlärningskonceptet ”Grej of the Day”. Micke föreläser om forskningen bakom det livslånga lärandet, hur det går till att ta in ny kunskap och presentationsteknik. Han har hållit Tedx Talk om Grej of the Day, fått miljonfrågan på Postkodlotteriet 2016 och tog han emot utmärkelsen Årets lärare 2015. Vi välkomnar Micke Hermansson till editK!

Hej Micke,

Vi har en spännande tid framför oss och har redan påbörjat en varumärkesresa tillsammans. Vi är supertaggade och vill gärna presentera dig för våra vänner genom att ställa fem frågor!

Om du fick beskriva dig själv i tre meningar, hur skulle det låta?
– Föreläsare med stort folkbildningspatos och en stark förkärlek till formulan: Vill du att någon ska lyssna och minnas det du sagt – berätta en story, väv in några ”wow” och lägg extra kraft på intro och outro. 

You may say I’m a dreamer… Ända sedan barnsben har jag älskat ”tänk-om-perspektivet” och kan njuta av att se så kallade omöjligheter som tänkbara framtidsscenarion.

Jag älskar förberedelserna, prepareringen och det hårda jobbet som görs innan det ”är dags”. Det ska märkas att man har ansträngt sig.

Grej of the day har blivit ett globalt fenomen som sprider sig snabbt och pedagoger över hela världen jobbar enligt ditt koncept. Hur känns det att påverka så många människor globalt och vilket land blir nästa att anamma metoden? 

– Det är smått surrealistisk att veta att det grejas i såväl Nya Zeeland och Singapore som i Skövde. GOTD var ju något som jag skapade enbart för mig själv och min dåvarande klass och det fanns verkligen ingen masterplan kring det hela.

Idag har jag sakteliga börjat vänja mig vid att denna ”lilla idé” har fått vingar och dagligen sprids långväga, men varje vecka reagerar jag, bokstavligen, med gåshud när jag får nya incitament på hur Grej of the Day gör skillnad – både i stort och smått, på hemmaplan såväl som internationellt. Det som också gör detta så spännande är alla nya, oväntade kontakter som kommit ”på köpet”. Det är lärare från hela världen som hör av sig med frågor, testimonials och goda exempel. Min värld har breddats. 

Min skarpa gissning är att Finland, Tyskland eller Australien står på tur. Och får jag drömma fritt, hade ett intresse från Spanien, USA eller Indien inte varit helt fel.

Du inspirerar många men vad inspirerar dig? 

– Det är mycket och varierat. Jag är en storkonsument av böcker, musik, sport, film och serier. Jag försöker även fylla ett dagligt intag av att lära mig någonting nytt.

Här ett urval av inspirationskällor:

Malcolm Gladwells fantastiska böcker.

Johanna Fränden, vassaste skribenten i krönikeformatet.

Henrik Dorsins exceptionella multibegåvning.

Bruce Springsteens och Håkan Hellströms sanslösa förmåga att förvandla konserter till något mycket större!

Markus Rosenbergs fantastiska förmåga att leda. 

Övrigt: Malmö FF, Jo Nesbö, att stå på scenen, TED Talk, min oerhört kreativa sambo Daniela, dagliga pass på gymmet och The West Wing. Även alla trevliga tillrop, nöjda åskådare eller pedagoger gör det ju enkelt att fortsätta. Sedan gillar jag tävlingsmoment… Jag sätter upp personliga utmaningar och ger mig sällan.

Vi har förstått att du har en skivsamling att avundas. Om du fick välja vilken skiva du kan, som du inte redan har vilken skiva skulle du utöka din samling med? Varför just den skivan? 

– Jag kan på riktigt febra kring tanken av att hitta outgivna guldkorn av mina favoriter. Tänk ett album av The Clash som spelats in samtidigt som London Calling, eller The Great Lost album av mina favoriter Jellyfish. De gjorde två briljanta album och försvann sedan. Sångaren och låtskrivaren Andy försvann PÅ RIKTIGT och något nytt från hans penna skulle rucka hela mitt universum.

Vad ser du mest fram emot i vårt samarbete Micke och har du ett drömscenario inom kommande 2-3 åren?

– Jag hoppas på en ny typ av exponering som jag kanske inte har varit i närheten av tidigare. Inom skolans värld har jag ju figurerat brett men nästa steg är verkligen att bredda detta mot näringslivet. Jag kommer att lära mig en hel del om hur man lyfter sitt varumärke, om hemsidor och om synlighet (och även vad jag egentligen ska heta haha). Tillåt mig att fortsätta på spåret ”tänk om…”:

 …sedan kan jag också se möjligheten att nationell exponering kan spilla över även utomlands på sikt.

Det finns mycket jag drömmer men här kommer tre saker från min hemliga lista:

1. Att ett nytt bokprojekt som jag jobbar med just nu blir bra och får spridning.

2. Att få börja föreläsa frekvent även på internationell marknad, exempelvis  i USA.

3. Att få göra ett riktigt TED Talk – 18 minuter, helst utanför Sverige.

Nu kör vi Micke!

Om du är nyfiken på Micke så kan du boka honom för föreläsning via Athenas. Vill du se Mickes Tedx Talk så klicka här.