Trendspaning för influencer marketing

editKSociala medier

Influencer marketing är en marknadsföringsmetod som ökar i popularitet. Enligt en studie från 2020 anser 89 procent av marknadsförare att influencer marketing är effektivt; 90 procent anser att resultatet av marknadsföringsmetoden har varit lika bra eller bättre än innan pandemin. Fördelen med att använda sig av influencer marketing är att företag kan förlita sig på den etablerade relation som influencers har till sina följare. Det verkar som att metoden är här för att stanna. Här listar vi några trender att hålla utkik efter.

Mindre influencers och längre samarbeten

Influencers med en mindre följarskara har visat sig ha en högre engagemangsgrad än sådana med ett större antal följare; 88 procent av marknadsförare föredrar samarbeten med influencers som har <100 000 följare. Samtidigt tar det tid att sälja en tjänst eller produkt; det är svårt att nå ett bra resultat genom att endast göra engångssamarbeten med influencers. Att istället bygga ett samarbete som innehåller flera sponsrade inlägg kan därför ge ett bättre resultat.

Marknadsförare har även identifierat att den största utmaningen med influencermarknadsföring är att det kan vara svårt att bedöma hur trovärdig en influencers följarskara är. Därför kan prestationsbaserad marknadsföring komma att växa allt mer – det vill säga att företag betalar en influencer exempelvis baserat på försäljning eller antal klick.

Nischade influencers och autencitet

Flera influencers har blivit allt mer nischade – det kan handla om allt från föräldraliv, smink, hälsa till vegansk mat. Detta kommer göra att särskilda influencers blir mer intressanta för företag som verkar inom olika områden.

En influencer som egentligen inte bryr sig om en produkt eller tjänst kommer troligtvis inte heller kunna påverka sina följare att få upp ögonen för ett särskilt varumärke. Om företag istället söker sig till influencers som befinner sig inom det område som företaget verkar inom kommer innehållet bli mer autentiskt.

Vill du läsa mer om vad som händer på sociala medier, hittar du det här!