Jag blir med podd

editKSignerat Edit

Det är en underdrift att säga att den senaste tiden varit speciell. Inte minst har den utmanat och satt landets små och medelstora företag på prov. Flera har drabbats väldigt hårt men många har också anpassat sig till stormen och hittat nya vägar framåt. Vi har kunnat se fantastiska initiativ där företagare ställt om sina verksamheter för att laga lunchlådor eller producera skyddsutrustning till sjukvården. 

Därför tycker jag att det är en extra bra tid att lyfta och inspireras av svenska företagare. Fyra av fem arbetstillfällen i Sverige finns på företag med upp till 49 anställda, alltså små företag. Det är modiga entreprenörer som kan hjälpa oss ur flodvågen av arbetslöshet i krisens spår. Man har också sett en stark ökning av enskilda firmor i Sverige på senare år. Egenanställning är vår tids sätt att jobba. Det tyder på något. Att svenskarna är kreativa, drivna och vill gå sin egen väg, styra över sin egna tid och bygga värden i samhället. 

För att inspirera till mer företagande startar jag därför podden “I huvudet på en entreprenör”. Jag kommer att träffa flera av landets mest spännande företagare för att ge dem som går i tankarna att starta eget och de som redan har ett eller flera bolag insikter, igenkänning och ett stort skratt eller två. Vi kommer prata både medvind och motvind. Hur ser livet bakom fasaden av framgång ut? Hur man klättrar upp ur djupa hål? Hur man väljer att gå vidare trots tuffa motgångar och vem man firar framgången med? Jag har också gett mig sjutton på att ta reda på om det finns en ”entreprenörsgen” och om man måste vara lite galen för att driva bolag.

Själv har jag byggt flera bolag från grunden och driver idag ett konsultföretag som försörjer en handfull anställda och underleverantörer. För mig kom företagandet med modersmjölken. Mina föräldrar flydde hit från Budapest när jag var fyra år och utan sociala kontakter och svensk utbildning kunde de inte direkt välja och vraka på arbetsmarknaden. De var tvungna att vara drivna och kreativa och skapa sin egen lycka genom att starta egna verksamheter där möjligheter fanns. Företagandet gav dem möjlighet att skapa bra liv i Sverige.

Andra företagare är min stora inspirationskälla och jag ser fram emot att få dyka in i deras värld tillsammans med er. Podd, here we go!