Så tar du fina pressbilder

editKPR

I början av min karriär ville jag bli AD. Jag började som originalassistent i reklambranschen och har alltid varit en person som tänker mycket i bilder. Nu blev det inte en långvarig karriär inom reklam eftersom jag på ett bananskal landade inom MTG och på Metro. Men jag har fortfarande stor nytta av det jag lärde när jag gjorde dummies by hand, för Scania lastvagnar på reklambyrån Engström&Co.

En del av vårt uppdrag för kunder på EditK är att få ihop helheten i kommunikationen för våra kunder, där spelar bildkommunikationen en stor roll. En av de roligaste delmomenten är fotograferingar och bildval. Det är också en av de svåraste.

bildval UD editK

Inför höstens boksläpp, föreläsningar och intervjuer har vi laddat på med nya pressbilder för Ulrika Davidsson. Nu gäller det bara att välja ut vilken bild i en serie som ska väljas ut och bearbetas. Här har vi jobbat med duktiga fotografen Malte Danielsson.

Fem bra tips när du blir plåtad för pressbilder

 1. Le med ögonen
  Det passar inte att le ett fullt leende i alla sammanhang. Även om ett fint leende kan kompensera för det mesta, som avsaknad av både makeup och ”bad hairday”. Men när du inte ler ser du lätt ”arg” ut. Ett bra trick är att tänka på något som gör dig sprallig och glad. Det reflekterar sig i ögonen och lättar upp ansiktet. Jag brukar tänka på ”min hemliga önskning”.
 2. Luta dig framåt
  Alla gör sig bättre på bild i framåtlutat läge. Det ska kännas onaturligt långt framåtlutat för att det ska bli fint. Från midjan upp – ett steg framåt!
 3. Enkla kläder drar fokus till personen
  Undvik  stormönstrat, stora smycken, märkeskläder med logon och för trendiga plagg. Det förkortar livslängden på bilden och tar fokus från det du vill kommunicera.
 4. Be om att godkänna bild på plats
  För att veta om du är nöjd när en fotograf tagit bilden är det alltid bra att be om att få titta på bilderna redan på plats, gärna på större skärm än kameran om möjligt. Är du inte nöjd, våga be om ett omtag. Berätta om vad du vill framhäva och vad du önskar dölja.
 5. Våga titta bort
  Ibland känns det krystat att titta in i kameran. Ta några bilder där du tittar svagt åt sidan. Viktigt att le med ögonen och smyga in ett leende i mungipan för att det inte ska se krystat ut:-)

Min erfarenhet säger att det oftast är de första bilderna som blir bäst i en serie.

Årstiderna pressbild Margatera Kingham

Malte plåtar Årstidernas Margareta Kingham för pressbild i naturen. Margareta som är både Maratonlöpare och nu även Triathlon utövare.