Stort genomslag i media för Bokmässan 2022

editKKundcase, PR

Den 23-25 september var det äntligen dags för Bokmässan – och i år genomfördes den första fysiska mässan sedan pandemin! 

För tredje året i rad har editK fått förmånen att projektleda PR-arbetet inför Bokmässans presskonferens i maj och mässdagarna i september. I år tillkom även projektet ”Hope Signs” i samband med Bokmässans tema Klimatkrisen. Litteraturen har en unik förmåga i att sprida budskap, vilket är varför vår tids mest kända författare fick i uppdrag att skriva protestskyltar för klimatet. Syftet med Hope Signs var att visa på ordets kraft och möjlighet att inspirera till förändring av vår tids största kris – klimatkrisen. 

Teman för Bokmässan 2022

Utöver Klimatkrisen hade Bokmässan ytterligare tre teman; Sydafrika, Crimetime och Röster från Ukraina. Sydafrika var Bokmässans hedersgäst och temaland, där Sydafrikas litteratur och aktuella samhällsfrågor speglades under seminarier, samtal och framträdanden. I år fick Crimetime även sätta stor prägel på mässan tillsammans med Sveriges största deckarfestival. 23 mars i år presenterades Röster från Ukraina som ett extrainsatt tema, vilket syftade till att ge utrymme åt ukrainska författare och berättelser i denna svåra tid.

Rysslands krig i Ukraina är ett fruktansvärt övergrepp på ett land och ett folk, men också på yttrandefrihet och demokrati. Att ge plats åt ukrainska röster är det minsta vi kan göra. Strålkastarljuset är redan på Ukraina, under Bokmässan riktar vi en del av ljuset mot de berättelser som idag inte har någonstans att ta vägen, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Vi är så tacksamma över samarbetet med Bokmässan och att vi fick möjligheten att mötas IRL i Göteborg igen. I år hölls mässan både fysiskt och digitalt, vilket sammanlagt slog antalet besökare år 2019. Det märks att det finns ett stort intresse för Litteraturens sammankomst, så väl fysiskt som möjligheten till att följa mässan i Bokmässan Play.

Tack för en fantastisk Bokmässa och ett fint samarbete. Vi längtar redan till nästa års Bokmässa!

Läs mer om editKs arbete för Bokmässan tidigare år här.