Tips från Terese Alvén & Jessica Frej inför Tjejmilen

editKPR

Terese Alvén Jessica Frej3Det är mindre än två veckor kvar till Tjejmilen. Hälsoproffset Terese Alvén coachar matproffset Jessica Frej inför loppet som går av stapeln 5 september ute på Djurgården. 

Jessica, hur tränar du inför loppet?

– Jag har ett par veckor på mig så jag tänker att jag ska hinna springa milen 3 ggr, springa 4-5 km 3 ggr och köra 3 intervallpass. Intervaller rådde Terese mig om, det är inget jag tränat innan.

– I sommar har jag sprungit 1 dag i veckan så jag har en del att ta igen! Jag började springa för 3 år sen och tycker det är den bästa träningsformen för att det är så enkelt och så länge man har schyssta skor och en bra sport-bh så kan man träna var som helst.

Jessica, hur stor vikt har det vad man äter för mat innan man springer ett lopp? Har du något tips? 

– Jag brukar alltid springa innan frukost för jag tycker det är skönt att inte ha för mycket i magen. Men det går ju inte när det kommer till lopp. Eftersom det här är mitt första lopp så är jag lite osäker på hur det är smartast att äta. Men min plan är att tänka på att äta bra dagarna innan så kroppen är full med energi. Mycket grönsaker, bra kolhydrater och protein. Samma dag som loppet blir det grötfrukost, frukt och någon god sallad till tidig lunch. Viktigast av allt är ändå att äta god mat som man själv känner att man mår bra av och blir glad av.

Terese, hur tränar du inför loppet? 

– Jag tränar på med löpning varvat med annan träning. Jag har sprungit på bra hela detta år, förutom Tjejmilen har jag sprungit – och ska springa – flera lopp. Därför har jag inte tränat med enbart Tjejmilen som mål, jag ser på loppet som en rolig tävling och som en chans för mig att testa hur snabbt jag kan springa just nu. Den sista tiden som är kvar hoppas jag hinna med ytterligare ett par milpass samt något pass intervaller. Förutom det blir det cykling, styrka och tennis.

Terese, hur mycket skulle du råda deltagarna att träna dagarna före loppet? 

– Jag skulle rekommendera att ta sista löppasset ett par dagar innan, ons eller tors, och då fokusera på ett kortare pass 4-6 km och välja att köra några tempoökningar i slutet av passet, kanske 100-200 meter då man trycker på lite mer för att väcka kroppen inför lördagens träning. Kvällen innan loppet kanske ta en lugn promenad. Springer man tävling för första gången vill jag tipsa om att ta det i sin takt, inte stressas av andra löpare och springa snabbare än man klarar av, då blir loppet bara en pina. Ladda med rejäl frukost på morgonen och beroende på när du startar, kanske ta en banan eller lättare mellis ett par timmar innan start. Njut av löparfesten! Det brukar vara många som står och hejar, hämta energi från det.