Vi välkomnar Anki Edvinsson till editK med fem frågor!

editKFEM FRÅGOR TILL, PR

Fotograf: Magnus Ragnvid

Anki Edvinsson är författare och har skrivit de tre kriminalromanerna Lust att döda (2018 Mima Förlag), Snöängeln (2021 Norstedts Förlag) och Sjöjungfrun (2022 Norstedts Förlag). Anki kommer från en lång bakgrund inom mediabranschen men bestämde sig år 2014 för att byta karriärväg för att uppfylla drömmen om att bli författare. Uppvuxen i en polisfamilj och med ett stort intresse för brott och kriminalitet, är hon idag en mycket uppskattad författare till deckarserien som utspelar sig i Umeå och handlar om polisparet Charlotte von Klint och Per Berg – med scener inspirerade av verkliga fall. Vi välkomnar Anki till editK!

Hej Anki,

Vi är jättespända på vårt arbete tillsammans och vill gärna presentera dig med våra klassiska ”fem frågor”!

Med en boksuccé som genererat 100K sålda böcker i ryggen, vad är ditt nästa mål?

– Mitt mål är att fortsätta utveckla mitt skrivande och få fler läsare som hittar mina böcker här hemma, men även internationellt förstås.

Dina böcker har blivit väldigt populära som ljudböcker, varför tror du det är så? Och vad föredrar du själv? Läsa eller lyssna på böcker?

– Jag tror det beror på att mina böcker har ett högt tempo och ett driv framåt som fungerar bra på ljud, men även att jag försöker skildra samhällsproblemen som det ser ut, men i deckarformat. Jag läser mycket själv, men lyssnar allt mer.

Du har kopplingar till flera städer i Sverige – vad är hemma för dig?

– Jag har bott längst i Stockholm så det är hemma. Men mina åtta år i Umeå fick mig att älska den staden också och därför utspelar sig böckerna där.

Du har berättat att du brinner för djur men vad får dig att se rött och hur engagerar du dig?

– Jag har svårt för att se djur lida eller komma till skada. Människor som till exempel skaffar husdjur och inte tar hand om dem får mig att se rött. Eller när jag ser de stackars hästarna som drar turister dagarna i ända i Central Park i New York, det får mig att må dåligt. Jag försöker skänka pengar till organisationer som hjälper djur. 

Vad ser du fram emot 2023?

– Massor! Mitt fokus kommer ligga på att skriva färdigt min fjärde bok. Det känns som ett väldigt spännande år på många sätt och inte minst mitt samarbete med editK.

Du ägnar dig åt lite nattliga hockey-aktiviteter har vi fått veta och det gjorde oss nyfika. Därför har vi en extra fråga till dig!

Vad är det som gör dig så engagerad i sporten?

– Haha, ja. Min äldsta brorson spelar hockey i USA och det är kul att följa! Sen har jag en brorson som spelar i hockey här hemma i Sverige, så det blir en del av den varan!

Nu kör vi Anki!

Om du vill veta mer om Anki kan du besöka hennes hemsida här. Är du sugen på att läsa hennes böcker går de att beställa här.