FEM FRÅGOR TILL: Roland Brimow

editKFEM FRÅGOR TILL

Roland Brimow

Veckans profil i FEM FRÅGOR TILL är Roland Brimow som är Head of Franchise på Apoteksgruppen. Roland har över 15 års erfarenhet inom franchise, entreprenörskap och ledarskap. Han ansvarar för Apoteksgruppens 40 franchiseapotek och arbetar med att utveckla arbetet. Så spännande tycker vi och därför har vi ställt fem frågor till Roland!

Hej Roland,
Du är onekligen ett riktigt franchiseproffs och vi är nyfikna på att få veta mer om dig och dina tankar kring franchisekonceptet. Vi har fem frågor som vi skulle vilja ställa till dig:


Sommaren 2020 började du arbeta hos Apoteksgruppen, hur kommer det sig att du valde just Apoteksgruppen?
Jag känner att vi valde varandra – en Perfekt Matchning! Apoteksgruppen befinner sig i en otroligt spännande resa, år 2018 blev vi en del av något större när Euroapotheca förvärvade Apoteksgruppen. Branschen lockade, uppdraget lockade och att vi är dem enda i branschen på svenska marknaden som har franchise som affärsmodell fick mig att se de enorma möjligheterna!

Vad skulle du säga är fördelen med franchise?
– Det finns otroligt många fördelar med franchise, dels är affärsmodellen väldigt skalbar, både för franchisegivaren men också för franchisetagaren! Att driva eget är otroligt tufft idag och enligt mig räcker det inte med att jobba stenhårt, hårt arbete är viktigt men det finns andra avgörande element för om man blir framgångsrik eller inte. Franchise erbjuder en slags trygghet, ett beprövat koncept, ett nätverk av leverantörer och andra franchisetagare, man driver sitt eget men man är inte ensam! Att tillhöra en kedja där man kan nyttja stordriftsfördelar är en enorm styrka med franchise. 

Vad innebär det för farmaceuter att de kan bli franchisetagare genom Apoteksgruppen?
Intresset för att driva ett eget apotek är enormt, det märker vi inte minst på antalet intresseanmälningar vi får in! Vi är den enda kedjan i branschen som erbjuder franchise som affärsmodell, detta ger oss såklart en unik position på marknaden men vi får även axla ett stort ansvar. Att farmaceuter kan ta nästa kliv i sin karriär och driva sitt eget apotek genom franchise är en möjlighet som bara vi kan erbjuda idag. 

Hur tror du att franchisekonceptet kommer att utvecklas i framtiden?
Franchise som affärsmodell växer och utvecklas, jag tror att på sikt så kommer fler franchisegivare att jobba mer med klusterindelning – att en franchisetagare äger flera enheter inom en region, det ställer lite högre krav på profilen (franchisetagaren) men det finns en tydlig positiv effekt av den setupen!   

Berätta om någonting du är stolt över i din karriär!
År 2012 grundade jag ett eget koncept ”Souptime” (soppkök) där jag hade som ambition att skala upp genom franchise. Jag hann öppna 2 enheter i egen regi innan jag blev tvungen att kasta in handduken efter bara 18 månader. Det gick inte alls som jag planerat och det blev en otroligt dyr läxa för min del, trots den tuffa och kostsamma tiden så är jag otroligt stolt över att jag faktiskt lyckades lansera ett koncept. Jag hade inte varit där jag är idag om jag inte hade gjort resan med Souptime.

Mer Roland

Vill du läsa mer om Roland och franchise kan du klicka in på hans LinkedIn-profil där du kan ta del av hans inlägg. Roland har även varit med i Franchisepodden, lyssna på avsnittet här!

Fler FEM FRÅGOR TILL hittar du här!