Den 19 maj 1984 importerade Fontanas grundare Frixos Papadopolous den första halloumiosten till Sverige. Det tog honom ett helt år att sälja slut på osten med grekiska på förpackningen och som var helt okänd för svenskarna. Men med envishet och passion för det cypriotiska köket lyckades han till slut få upp svenskarnas ögon för halloumi – och resten är historia. Idag är Sverige det land som efter Cypern äter mest halloumi och osten har blivit en stor del av svensk matkultur. I svensk dagligvaruhandel omsätter halloumiförsäljningen 18 miljoner förpackningar per år, enligt AC Nielsen.
Därför instiftar nu Fontana Halloumiostens dag den 19 maj, samma dag som Frixos tog osten till Sverige för första gången. Det är en dag att fira halloumiostens framfart och populäritet med alla som älskar halloumi! Dagen kommer årligen uppmärksammas på olika sätt, i år i samband med att Fontana kommer med ny uppdaterad logo och förpackningsdesign (först ut med nya designen är Halloumi Fries och Nuggets som redan blivit en stor succé!). Fontana kommer även att åka på grillturné med Ica Maxi till alla Ica Maxis butiker.
Vi ÄLSKAR halloumi och kommer att fira med en riktig halloumifest på Halloumiostens dag på söndag, det borde du också 🤩 Dagen blir även ett ypperligt tillfälle att prova på nya halloumi-recept! Visste du till exempel att halloumi är supergott att koka! Här hittar du ett grymt recept på det. Glad halloumidag!